Hvad er akupunktur?

Akupunktur er en årtusindgammel behandlingsform fra Kina. Akupunktur virker ved at sætte tynde nåle i kroppens akupunktur-punkter, og dermed påvirke kroppens energibaner, også kaldet meridianer. Formålet er at genetablere eller opretholde kroppens Yin-Yang-balance.

Akupunkturens positive egenskaber:

  • Har en stærkt smertestillende effekt
  • Kan hjælpe dig med at mindske dit forbrug af medicin/stoppe med medicin
  • Er med til at styrke kroppens naturlige immunforsvar
  • Helt uden bivirkninger

Hvad er akupressur?

Akupressur er en teknik, som bruges til at forstærke eller erstatte nålenes virkning. Dette foregår ved, at behandleren påfører et fysisk tryk med fingrene på kroppens akupunkturpunkter.

Hvad er øreakupunktur?

Øreakupunktur er en behandlingsmetode baseret på teorien om at øret er en repræsentation for resten af kroppen, med forskellige zoner i øret, som svarer til respektive organer og kropsdele, og at man ved at indsætte nåle eller presse små “perler” af stål eller guld mod ørets akupunkturpunkter kan rette op i ubalancer som befinder sig andre steder i kroppen. Brugen af metal-perler, også kaldet “ørefrø”, kan være et godt alternativ til behandling af børn, hvor tanken om nåle kan være lidt skræmmende, men også til voksne som er særligt sensitive over for nåle. Desuden er det en behandlingsmetode som let kan fortsættes hjemme når man først har fået påsat perlerne, da de kan blive siddende i væsentligt længere tid end almindelige nåle uden at være til gene. Øreakupunktur er yderst velegnet til behandling af eksempelvis rygetrang, sukkertrang, sult eller smerter, idet stimulationen af akupunkturpunkterne kan aktiveres hjemme efter akupunktørens anvisning, når symptomerne dukker op igen.

Øreakupunktur kan stå alene som behandlingsform men kombineres også med almindelig kropsakupunktur, som den er et glimrende supplement til.

Billede af øreakupunktur
Sugekopterapi

Hvad er sugekopterapi?

Sugekopterapi er en teknik, hvor små bambus- eller glaskopper bliver fastgjort på huden med det formål at trække overskydende blod og andre ophobede væsker til overfladen og dermed aflaste og forbedre kroppens kredsløb. Det undertryk, der bliver skabt af sugekopperne, en slags “omvendt” massage, er med til at løsne musklerne, stimulere blodgennemstrømningen og berolige nervesystemet (hvilket gør det til en fremragende behandling af højt blodtryk). For de fleste patienter giver denne behandlingsform en særlig behagelig og afslappende fornemmelse. Behandlingen med sugekopper bruges desuden til at lindre smerter i ryg og nakke, stive muskler, angst, træthed, migræne, gigt, og endda til at mindske appelsinhud.

Sugekopterapi kombineres normalt med akupunktur for at forstærke effekten, men kan også stå alene, og en session varer typisk mellem 10 og 20 minutter.

Hvad er Gua sha?

Gua sha, eller hudskrab, er en teknik der forbedrer blodcirkulationen, fjerner overskydende “varme”/energi fra kroppen og bruges ofte til at lindre muskel- og led-smerter, men er også effektiv ved behandling af hovedpine,  hedeslag, forkølelse, feber samt symptomer i overgangsalderen.

Der bruges et redskab, typisk lavet af kohorn, til at skrabe gentagne gange over patientens hud, indtil der opstår lette blå mærker, der viser sig som rødlige striber. Selvom resultatet ser voldsomt ud, er det hverken noget der gør ondt eller er farligt, og mærkerne forsvinder som regel igen i løbet af ganske få dage.

Teorien bag akupunktur og traditionel kinesisk medicin (TKM)

Kinesisk medicin er kendetegnet ved ønsket om at behandle sygdommens årsag i stedet for symptomerne. Den tager udgangspunkt i den taoistiske lære, der lægger vægt på Yin og Yang, de to universelle kræfter, hvis balance er essentiel for kroppens helbred. Desuden bygger principperne på empiriske observationer gennem tusinder af år. Mange af begreberne er taget fra naturen eller fra taoismen, og de skal derfor forstås symbolsk.

En af forudsætningerne for kinesisk medicin er, at alle livsformer gennemstrømmes af Qi(氣), en livskraft eller energi. Der findes flere forskellige former for energi: ”varm Qi”, ”kold Qi”, ”yin Qi”, ”yang Qi”, ”tør Qi”, ”våd Qi” samt mange andre. Som nævnt tidligere, er det vigtigt at der er en vis balance mellem disse energier i kroppen, men også mellem kroppen og de ydre omgivelser, fx temperatur og fugtighed.

Den indbyrdes funktionelle sammenhæng mellem kroppens organer spiller også en meget central rolle i den kinesiske medicins tilgang til diagnose og behandling. Man siger, at organerne er præget af de fem elementer: ”Metal”, ”Træ”, ”Vand”, ”Ild”, og ”Jord”. Disse elementer og deres vekselvirkning har, ligesom Yin og Yang, en indflydelse på kroppen. Hvert element har en fremmende og hæmmende indflydelse på et andet element. Tilsvarende kan man påvirke tilstanden af et organ ved at styrke et andet, og dermed korrigere for eventuelle ubalancer i kroppen.

Qi flyder gennem kroppen via energibaner, de såkaldte Meridianer. Meridianerne forbinder kroppens organer, og med akupunktur stimuleres punkter langs disse energibaner for at regulere organerne energiniveauer. Hvor vestens medicin søger efter fysiske årsager til sygdomme, fx bakterier, virus og andre håndgribelige faktorer, betragter den kinesiske medicin i højere grad disse ”årsager” som symptomer på sygdommen, fordi et bestemt organ i forvejen er svækket, og derfor mere udsat. Ved at udrydde eksempelvis bakterien, fjerner man umiddelbart symptomerne, men man gør ikke noget for at styrke organernes energiniveau, og det er kun et spørgsmål om tid, før kroppen atter angribes. Idéen bag akupunktur og kinesisk medicin er altså at bringe kroppen i balance, og dermed få bugt med sygdomssymptomerne og samtidig forebygge, at de kommer igen.